Biznes gastronomiczny na wsi

Decydując się na założenie własnego biznesu, musisz zdecydować się na jego formę. Do wyboru masz jednoosobową działalność gospodarczą, która jest najprostszą formą działalności, oraz różne rodzaje spółek. Wśród spółek można wyróżnić takie jak spółka jawna, spółka cywilna, spółka komandytowa, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością oraz spółka akcyjna. Aby zarejestrować jednoosobową działalność gospodarczą, wystarczy, że udasz się do urzędu gminy lub urzędu miasta. W celu założenia spółki procedura przebiega nieco inaczej. Działalność gospodarcza na krusie to także bardzo dobry pomysł. Będziesz wtedy swoje składki odprowadzał do KRUS-u.
Aby się z nią zapoznać, wystarczy, że znajdziesz na Internecie odpowiednią stronę, która udziela takich informacji. My jednak skupmy się na jednoosobowej działalności gospodarczej. Gdy już założysz firmę, musisz jeszcze założyć konto bankowe, za pomocą którego będziesz dokonywał różnych płatności. Co miesiąc będziesz musiał odprowadzać składki do ZUS. Aby wziąć kredyt na rozwój lub założenie firmy, musisz udać się do banku. Tam przedstawisz swój biznesplan, który zostanie oceniony pod kątem opłacalności inwestycji. Jeśli bank uzna, że twój projekt może osiągnąć zyski, ty otrzymasz kredyt. Zakładając działalność, na pewno już dawno zdecydowałeś się na to, czym będziesz się zajmował. Jeśli zamierzasz prowadzić usługi gastronomiczne w postaci pizzerii lub bistro, będziesz potrzebował do tego odpowiedniego lokalu. Lokal ten wyposażysz w różne niezbędne urządzenia i meble. W sali głównej umieścisz stoliki i krzesła, na których twoi gości będą siedzieli i spożywali posiłki. Decydując się na lokal typu pizzeria, będziesz potrzebował pieca, w którym wypieka się pizze. Może to być, piec elektryczny, ale najlepszym rozwiązaniem jest tradycyjny piec opalany drewnem. Możesz także sprzedawać pizzę na wynos, realizując zamówienia telefoniczne i internetowe. Aby wydawać pizzę, będziesz musiał pakować ją w specjalne tekturowe pudełka. Dostarczając pizze do klienta, trzeba je będzie pakować do specjalnych termicznych toreb, które utrzymają temperaturę pizzy na właściwym poziomie. Będąc rolnikiem oraz jednocześnie właścicielem zakładu gastronomicznego możesz do wyrobów swoich potraw stosować produkty z własnego gospodarstwa. Mogą to być jajka, owoce, warzywa czy mięso. Takie swojskie produkty z pewnością zachęcą różnych ludzi, aby odwiedzić twoją knajpę i spróbować ekologicznych produktów. W dzisiejszych czasach masowej produkcji rolniczej, używającej pestycydów i herbicydów twoja knajpa, w której używasz ekologicznych produktów ze swojego gospodarstwa, może okazać się prawdziwą perełką w okolicy. Jeśli uda ci się zachęcić twoich klientów by do ciebie wracali regularnie, wtedy jest szansa na duże dochody i zbudowanie mocnej marki. Może się okazać, że interes idzie tak dobrze, że będziesz chciał go rozszerzyć. Wtedy zapragniesz otworzyć kolejne lokale. Możesz je otwierać na zasadzie franczyzy. Ktoś będzie sprzedawał produkty pod twoją marką. Ty możesz być tylko odpowiedzialny za dostarczenie twoich ekologicznych produktów do każdego lokalu. Abu tego dokonać będziesz musiał zainwestować w samochód dostawczy i jakiś system realizacji zamówień. Najlepiej jest wszystko skomputeryzować. Taki system pozwoli ci na zebranie zamówień od swoich klientów i zaplanowanie całej logistyki dostaw. Dzięki temu będziesz mógł optymalnie zorganizować czas poświęcony na dostawy do poszczególnych lokali. Dzięki temu, że jesteś franczyzodawcą, będziesz również partycypował w zyskach osiąganych przez lokal. Dodatkowo zarobisz na każdym sprzedanym produkcje z twojego gospodarstwa. Za pomocą tego kanału dystrybucji możesz rozprowadzać także pozostałe produkty z twojego gospodarstwa. Możesz w umowie franczyzowej dodać zapis o sprzedaży innych twoich produktów, które nie koniecznie będą wykorzystywane do przygotowywania potraw w knajpie. Takim produktem może być na przykład miód oraz inne produkty pszczele, wprost z twojej pasieki. Możesz w ten sposób sprzedawać również konfitury i domowe dżemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here